Tandvärk

Tandvärk

Tandvärk kan bland annat bero på att tandens emalj är skadad, vanligen av karies eller att pulpan i tandens inre är inflammerad.

Det är viktigt att du kontaktar oss om du får tandvärk, även om den går över. Problemen förvärras nästan alltid om tanden inte behandlas.

Emaljen är kroppens hårdaste vävnad och skyddar dentinet (tandbenet) och pulpan i tandens inre. Från pulpan förgrenar sig en mängd vätskefyllda kanaler ut till tandbenet. När emaljen skadas blottas kanalerna och förbindelsen med pulpan. Därför upplever man ilningar i tanden när emaljen är skadad. Ofta blir tanden också känslig för värme och kyla.

Om pulpan inte blivit skadad räcker det med att kariesangreppet lagas för att smärtan ska försvinna.

Utan behandling är risken stor att pulpan så småningom blir inflammerad och infekterad. Då ökar tandvärken, den blir ihållande och ibland mycket intensiv. En varbildning uppstår ofta vid tandens rotspets och kan ibland tömma sig via en fistel, en liten passage i tandköttet. Då upphör värken, men infektionen kvarstår och kan i värsta fall sprida sig ner i käkbenet och till andra delar av ansiktet.

En infekterad pulpa behandlas med rotbehandling.