karies

Tanduttagningar

Ibland måste tanden bort!

En tand kan ibland bli så skadad eller infekterad att den för din hälsas skull måste tas bort. Ibland tar man också bort tänder av andra skäl, exempelvis därför att de inte får plats ordentligt.

Tandläkaren börjar alltid med att ta en röntgen för att kunna se hur tandroten sitter. Innan behandlingen påbörjas erbjuds du en bedövning av tand och tandkött. Tandläkaren har instrument som kan kilas in mellan tänderna och som används för att försiktigt vicka loss tanden från tandben och tandkött. Sedan används en speciell tång för att lyfta ut tanden. När tanden är borta får du bita på en bomullskompress en stund för att blodet ska koagulera, stelna och blödningen ska stanna.

När bedövningen släpper efter någon timme kan det ibland göra ont i käken och i tandköttet där tanden suttit. Värken kan lindras med smärtstillande läkemedel. Ibland kan det också vara svårt att gapa och du kan vara lite svullen.

Det är helt normalt om det blöder lite från såret de första dagarna, men du ska undvika fysisk ansträngning för att inte ytterligare öka blödningsrisken. Under läkningstiden bör du också vara försiktig med att röra vid såret med tungan, undvik också att tugga direkt på sårområdet och skölj inte munnen med vatten.

För att undvika infektion i såret är det särskilt viktigt med munhygienen de första dagarna, men borsta inte direkt på såret.