Bettskena

Bettstörningar

Vårt bett är väldigt finurligt. Längst in i munnen har vi kraftigare tänder med fler rötter. Trycket på dessa tänder är vid sammanbitning betydligt större än vad det är mot våra främre tänder som har ett tunnare och gracilare utseende.

Långt tillbaks i tiden åt vi mycket mer svårtuggad mat vilket gjorde att tänderna slets ner snabbare, men idag äter vi på ett helt annat sätt och vi har därför våra ”kuspar”-toppar kvar på tänderna.

Nutida problem

Vi lever idag i ett mer stressat samhälle. Spända muskler, våra ”kuspar” och andra ojämnheter ställer till problem. Bettet som vi har sådan otrolig nytta av kan också bli till besvär. Huvudvärk som kan gå ner mot nacke, ont i käken och ont i öronen är nog bekant för de flesta. Detta beror ofta på någon form av bettstörning.

Behandla i tid

Att denna bettstörning även kan ge besvär i form av tandlossning, ilningar samt tänder som spricker är inte lika känt. Vi utför både undersökningar samt utför behandling för att undvika dessa störningar i möjligaste mån. Behandling består av allt från information och medvetande till att göra s.k. bettslipning och/eller bettskena.