Lagningar

Vi är rädda om dina tänder!

Förr borrades ofta en stor del av tanden upp även vid små hål, men idag har tekniken för tandlagningar förfinats så att så mycket som möjligt av tanden sparas. Ibland kan också ett kariesangrepp stanna upp.

För de hål som måste lagas finns en rad olika tekniker och fyllnadsmaterial att välja mellan. Vid lagning erbjuds du som patient bedövning så att lagningen blir smärtfri.

Komposit

Små hål lagas lättast med kompositfyllning. Komposit består av en blandning mellan plast och mikroskopiskt små korn av glas eller kvarts. Kompositen är formbar innan den härdas av en speciell lampa som tandläkaren håller mot fyllningen. En fördel med komposit är att materialet är naturtroget och har en lång hållbarhet om hålet är litet.

Inlägg

Stora hål mellan tänderna lagas vanligen med inlägg. Ett inlägg tillverkas utanför munnen från ett avtryck som tandläkaren tar av tanden och inlägget limmas sedan fast i tanden. Ett inlägg kan vara av keramiskt material, guld eller komposit. Fördelen med inlägg är att passformen blir bättre och hållbarheten längre än med en vanlig lagning. Nackdelen är att det krävs fler arbetsmoment och att kostnaden därför blir högre.

Krona

Om tanden redan haft stora skador kan ibland en krona vara det bästa alternativet. En krona omsluter helt eller delvis den gamla tanden och anpassas precis efter din tands form och färg. Vi har ett nytt tandtekniklaboratorium i lokalerna, vilket underlättar och förbättrar resultatet, när man exempelvis ska ta fram en krona.

Kronor tillverkas helt i keramik. Kronan limmas fast över det som finns kvar av den gamla tanden.

Ibland är det så lite kvar av tanden att man inte kan ha en vanlig krona. Då kan vi förlänga tandens rot med ett stift/pelare, på vilket en krona kan sättas fast.